Reklama
 
Blog | Roman Mikluš

„Elita národa“ zase potvrzuje svou nekompetentnost a všechno zaplatíme my občané!

Skupina poslanců nedávno předložila návrh změny občanského soudního řádu, podle kterého by byl zrušen nárok na náhradu nákladů právního zastoupení v případech škody, jejíž hodnota nepřesahuje 10 000 korun. Co poslance k tomuto návrhu vedlo, můžeme jen spekulovat. Možná to myslí dobře a chtějí české občany chránit před finančními náhradami velkým společnostem. Pokud totiž dnes dlužíte například poplatky telefonnímu operátorovi v řádu několika set korun a operátor vás s tím požene k soudu, zaplatíte navíc ještě tisícové náklady na jeho právní zastoupení. 

Jenže kolik poctivých občanů asi taková situace reálně postihne? Většina občanů platí své závazky včas a chová se poctivě. Práva řádných občanů jsou prosazovanou změnou naopak významně ohrožena, poslanci totiž svůj návrh zase jednou nedomysleli do všech důsledků. 

Představte si, že jste si na internetu objednali zboží v hodnotě 8 000 korun, zaplatili jste ho, ale žádné vám nepřišlo. Své peníze patrně budete chtít zpátky, obchod s vámi však nebude komunikovat. Nakonec vám nezbude nic jiného, než se obrátit na právníka. V současné době vás jeho zastupování nebude nic stát, náklady totiž ze zákona ponese osoba, která porušila právo, v tomto případě tedy internetový obchod. Pokud ovšem projde poslanci prosazovaná změna, budete tyto náklady muset hradit z vlastní kapsy. To logicky povede k tomu, že nad ztracenými penězi mávnete rukou. Právník by vás totiž stál daleko víc, než kolik můžete získat.

A celá záležitost se samozřejmě netýká jen nakupování přes internet. Jak bude například rozvedená matka vymáhat několikatisícové dlužné výživné? Výživné je určeno pro potřeby dítěte, které se o sebe ještě nedokáže postarat samo! Pro někoho možná taková ztráta nic neznamená, pro většinu poctivých občanů se však jedná o důležitou součást rozpočtu, bez které se jen těžko obejdou. Všichni tito občané ale budou žít v bezpráví a svých nároků se prostě nedomohou. Každý podvodník nás bude moct dle libosti okrást, aniž bychom s tím cokoli dělali. Taková situace je podle mě naprosto nepřijatelná. Kdy už konečně poslanci ponesou hmotnou zodpovědnost za svá nekompententní a záměrně poškozující rozhodnutí? Jsou snad něco více než my, řádní občané?

Reklama